Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis • przepis • składniki • przygotowanie
Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZONE WARZYWA PRZYGOTUJ
naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą.
CUKINIĘ KROIMY W
talarki i układamy na dnie naczynia.
Z KOLB KUKURYDZY
odcinamy ziarna i wykładamy je na cukinię.
DODAJEMY RÓŻYCZKI BROKUŁU,
pieczarki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną na grube kawałki i paprykę pokrojoną w paski.
PAPRYCZKĘ CHILI KROIMY
w talarki i układamy na wierzchu. DODAJEMY GAŁĄZKI: rozmarynu. CAŁOŚĆ SKRAPIAMY: oliwą. OPRÓSZAMY SOLĄ I: pieprzem.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do temp.
200°C NA 30
minut. UWAGA!.
DO WARZYW MOŻNA
dołożyć przygotowaną według przepisu poniżej pierś kurczaka i wszystko upiec razem.
MARYNOWANA PIERŚ KURCZAKA
Przygotuj mięso w temperaturze pokojowej (wyjmij je odpowiednio wcześnie z lodówki!) piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C Bułkę tartą wsypujemy do miski.
DODAJEMY CZOSNEK PRZECIŚNIĘTY
przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
MIĘSO Z OBU
stron oprószamy solą i pieprzem. SKRAPIAMY OLIWĄ SPODNIĄ: stronę.
Z WIERZCHU PIERSI
kurczaka smarujemy musztardą. POSYPUJEMY PRZYGOTOWANĄ: posypką.
MIĘSO DOKŁADAMY DO
piekących się warzyw.
PIECZEMY 20 MINUT
w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
PESTO Z PIETRUSZKI
Przygotuj blender Wszystkie składniki umieszczamy w misie blednera i miksujemy.
MAKARON Z SOCZEWICY
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
JEŻELI CHCEMY ZJEŚĆ
go później, warto po odcedzeniu skropić go oliwą i wymieszać.
TO GWARANTUJE, ŻE
makaron nie obeschnie.
SOS JOGURTOWY JOGURT
mieszamy z chrzanem.
DODAJEMY OLIWĘ, SYROP
z agawy, sok wyciśnięty z cytryny, posiekane szczypiorek i bazylię. CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY PIEPRZEM: i solą.
MIESZAMY I ODSTAWIAMY
do lodówki na 30 minut.
PROPOZYCJE PODANIA KURCZAKA
podajemy z pieczonymi warzywami i makaronem.
OBOK WARZYW PODAJEMY
sos jogurtowy. DO MIĘSA PODAJEMY: pesto.
KAŻDY ELEMENT DANIA
możemy wykorzystać również w innych przepisach w dowolnej kompozycji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4076,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2038 kcal
Tłuszcz
102,7 g
Węglowodany
131,1 g
Błonnik
21,2 g
Białko
119,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crumble warzywny z fetą i grana padano
Crumble w wytrawnej odsłonie? Świetny pomysł! Warzywa pod serową kruszonką smakują obłędnie i łatwo je podzielić między gości. Wypróbuj koniecznie ten sylwestrowy przepis.

Chłodnik z melona i mięty
Zimna zupa o kuszącym miętowym zapachu gwarantująca ochłodę i orzeźwienie nawet w najgorętszy wakacyjny dzień.

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z warzywami i makaronem z sosem pistacjowym
Pyszna sałatka, którą zachwycisz gości! Połączenie makaronu, warzyw oraz oryginalnego sosu pistacjowego!

Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Królik w sosie śmietanowym
Mięso królika, makaron penne, pyszny sos oraz kurki – wyborne połączenie dla podniebienia!

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.

Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.