Gołąbki z kaszą gryczaną • przepis • składniki • przygotowanie
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ W BULIONIE
Do garnka wlewamy połowę bulionu drobiowego i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy kaszę i od czasu do czasu mieszając, gotujemy do miękkości, aż płyn się zredukuje. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
GOTUJEMY KAPUSTĘ
W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty odcinamy głąb i twarde części liści, a następnie zanurzamy je na 3 minuty w gotującej się wodzie. Wyjmujemy i odcedzamy.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI
Cebule dość drobno siekamy, a pieczarki oczyszczamy i również siekamy. Tak przygotowane składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ DO GOŁĄBKÓW
Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażone cebule i pieczarki. Następnie do składników wbijamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY GOŁĄBKI
W dłoniach formujemy z kaszy wałeczki, dość mocno je ściskając. Wałeczki z kaszy zawijamy w liście kapusty, formując gołąbki. Pozostałymi liśćmi wykładamy dno garnka, do którego wkładamy gołąbki.
GOTUJEMY GOŁĄBKI
Pozostały bulion wlewamy do garnka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polewamy gołąbki, garnek przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1844 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
461 kcal
Tłuszcz
9,7 g
Węglowodany
74,4 g
Błonnik
22,9 g
Białko
22,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem
Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański strogonow z kurek
Nie musisz już szukać kolejnych sposobów na to, jak oczyścić kurki: Kinga ma na to rewolucyjny sposób! Sięgnij po te skarby lasu i przygotuj wegański strogonow z kurek. To sezonowy hit każdej roślinnej kuchni!

Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem, których smak i zapach to prawdziwa poezja. Klasyczne połączenie aromatycznego ciasta drożdżowego z kremowym nadzieniem budyniowym czyni je jednym z najbardziej lubianych domowych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo można stworzyć te smakołyki w zaciszu własnej kuchni i już teraz sprawdź nasz przepis na pulchniutkie, pachnące drożdżówki z budyniem!

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!

Czekoladowa kostka bez laktozy
Bez laktozy, bez glutenu! Świetna propozycja ciasta dla osób przebywających na diecie wykluczeniowej – czekoladowa kostka z delikatnym kremem!

Suflety z serem munster
Suflety z beszamelowo-serowym sosem to świetny pomysł na pyszne sobotnie śniadanie. Intensywny aromat sera munster nadaje im wyjątkowy smak i aromat. Wypróbuj koniecznie!