Francuskie tosty z boczkiem i serem • przepis • składniki • przygotowanie
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BOCZEK KROIMY W
kawałki o szerokości 3-4 cm. LIŚCIE ZIÓŁ OBRYWAMY: i siekamy.
MIESZAMY W PŁYTKIEJ
misce z jajkami, solą i pieprzem.
BOCZEK PODSMAŻAMY NA
rozgrzanej, powlekanej patelni przez 1 minutę.
DODAJEMY DYMKI I
smażymy przez 2-3 minuty, od czasu do czasu obracając.
WYJMUJEMY I
odstawiamy. 2 KROMKI CHLEBA: zamaczamy w mleku z jajkiem, obracając przez chwilę, aż wchłoną ciecz.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
odrobinę masła i podsmażamy na nim kromki chleba ok. 3 MINUT.
OBRACAMY, POSYPUJEMY KAŻDORAZOWO
1/4 ilości sera i smażymy pod przykryciem przez kolejne 2-3 minuty, aż ser się stopi.
WYJMUJEMY I ODSTAWIAMY
w ciepłe miejsce.
POZOSTAŁE TOSTY FRANCUSKIE
przygotowujemy w ten sam sposób. PODAJEMY POSYPANE BOCZKIEM: i cebulą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1420,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
355,2 kcal
Tłuszcz
22,6 g
Węglowodany
22,4 g
Błonnik
15,1 g
Białko
15,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Cassolette z łososiem i ziemniakami
Oto łatwy przepis na tradycyjne francuskie danie z łososiem w roli głównej – równie prosty, co pyszny…

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to niezwykle orzeźwiające danie, które doskonale sprawdza się w gorące letnie dni. To tradycyjna potrawa kuchni litewskiej, a także polskiej, bogata w świeże warzywa i zsiadłe mleko. Prawdziwa uczta smaków! W jaki sposób przyrządzić rewelacyjny, oryginalny chłodnik litewski? Poznaj nasz sposób na to danie!

Chrupiący owsiany kurczak
Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.

Świąteczne bułeczki
Przygotuj domowe bułeczki z różnymi posypkami – na słono lub na ostro. To pyszny i oryginalny pomysł na świąteczne śniadanie dla całej rodziny. Z termorobotem MC Smart przygotujesz je bardzo szybko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka gyoza
Azja nie jest wcale tak daleko! Bardzo szybko może znaleźć się na Waszym talerzu. Spróbujcie pyszne i łatwe w przygotowaniu danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią azjatycką.

Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Pyszne ciasto, które jest kwintesencją lata, teraz w wersji bez pieczenia! Delikatny spód z herbatników, puszysty krem z serka mascarpone i warstwa malinowej galaretki pełnej owoców. Zobacz, jak prosto zrobić to ciasto.

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!