Etiopski gulasz z kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KAPUSTĘ CZYŚCIMY, POZBAWIAMY
głąba, szatkujemy lub kroimy na drobne paski.
CEBULĘ SIEKAMY, MARCHEW
kroimy w drobną kostkę.
OBA SKŁADNIKI DUSIMY
na gorącym oleju przez 3 minuty, mieszając.
DOPRAWIAMY KUMINEM, KURKUMĄ,
solą i pieprzem i krótko podsmażamy.
DOLEWAMY 400 ML
bulionu i dodajemy kapustę.
GOTUJEMY PRZEZ 10
minut pod przykryciem.
ZIEMNIAKI OBIERAMY I
kroimy w kostkę.
DODAJEMY DO KAPUSTY,
w razie potrzeby podlewamy pozostałym bulionem.
GOTUJEMY PRZEZ KOLEJNE
15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i sokiem z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
909,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
227,3 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
41,3 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Babka cytrynowa wielkanocna
Pyszna babka wielkanocna o cytrynowym smaku i aromacie będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi na ten pyszny wypiek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Eskalopki w cieście ze śliwkami
Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.

Jesiotr maślany z soczewicą i sosem grzybowym
Zobacz, jak po mistrzowsku przygotować delikatnego jesiotra! Jego smak doskonale podkreśla soczewica i sos grzybowy.

Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
Opcja dla tych, którzy szukają w kuchni wyzwań i cenią tradycję – domowej roboty twaróg podany z warzywami i ryżem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Oliwa bazyliowa
Aromatyczną oliwę z bazylią możesz przygotować samodzielnie. Zobacz, jak!

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.