Domowe lody śmietankowe z kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.

Czas przygotowania
360 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY LODY
Z wody i cukru gotujemy syrop. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu łączymy je z syropem, wlewając go wolno małym strumieniem. Chwilę ubijamy i pojedynczo dodajemy żółtka, stale miksując. Mleko skondensowane delikatnie podgrzewamy, dodajemy je do masy. Całość ubijamy do momentu ostygnięcia. Śmietankę ubijamy, a następnie łączymy z masą. Gotową masę przekładamy do plastikowego pojemnika, zamykamy i wstawiamy do zamrażalnika do całkowitego zamrożenia.
ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, posiekane migdały, dodajemy żółtko i posiekane masło. Wszystkie składniki razem ze sobą łączymy, tak aby powstała kruszonka. Kruszonkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na ok. 18-20 minut (kruszonkę należy co jakiś czas przemieszać), pieczemy do momentu uzyskania złotego koloru.
GOTUJEMY MORELE W SYROPIE CUKROWYM
Morele myjemy, wydrążamy pestki i kroimy owoce na ćwiartki. Z 250 ml wody i cukru gotujemy syrop, wsypujemy morele i gotujemy na małym ogniu, aż zaczną się delikatnie rozpadać. Następnie przygotowujemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i 50 ml wody, wlewamy ją do gotujących się moreli. Energicznie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania. Lody podajemy z gorącymi morelami, posypane kruszonką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4948,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
412,4 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
48,4 g
Błonnik
6,8 g
Białko
6,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Syrop pomarańczowo-cynamonowy
Połączenie soku z pomarańczy z cynamonem to prawdziwie zachwycający smak. Aby go poznać, przygotuj ten przepyszny syrop z czterech składników, który będzie idealnym dodatkiem do kawy i herbaty.

Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
Zaskakujące połączenie wątróbki i soczystych owoców. Proste, szybkie i pyszne danie inspirowane kuchnią staropolską.

Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto michałek
Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Schab gotowany
Schab gotowany to świetny sposób na przygotowanie domowej wędliny lub mięsa na obiad. Soczysty, gotowany schab stanowi idealny wybór dla osób, które cenią lekkie, a jednocześnie aromatyczne potrawy i chcą przyrządzić je w domowym zaciszu. Należysz do tej grupy osób? Poznaj nasz przepis!

Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Risotto czekoladowo-jabłkowe
Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!

Dacquoise orzechowo-truskawkowy
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.