Curry z bakłażanem i brukselką • przepis • składniki • przygotowanie
Orientalna nuta i warzywny skład – oto curry Darii! Zasmakuje wszystkim miłośnikom pożywnych dań z charakterem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Bakłażan kroimy w plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut, aby pozbyć się soku i goryczy. Plastry płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
SMAŻYMY WARZYWA
W dużym rondlu lub w woku podgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry i mieszamy z olejem.
GOTUJEMY CURRY
Całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem trzcinowym.
PODAJEMY CURRY
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Curry dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2536 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
634 kcal
Tłuszcz
38,5 g
Węglowodany
64,3 g
Błonnik
11,4 g
Białko
11,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Katsudon
Daleki Wschód nie jest wcale tak odległy. Spróbuj przepisu na katsudon i odkryj orientalne smaki w swojej kuchni.

Domowy tantanmen ramen
Tantanmen ramen, czyli aromatyczna i pełna smaku zupa, którą dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz w domu bez większego wysiłku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się daniem w stylu japońskim.

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Frytki z warzyw z dipem sezamowym
Przygotuj frytki z buraków, pasternaku, batata i kalarepy z dipem sezamowym! Możesz podać je jako przekąskę lub dodatek do dania głównego!

Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
Chrupiące kromki chleba, paprykowa pasta, aromatyczny kalafior i smakowite dodatki – takich tostów trzeba spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ośmiorniczki z grilla
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.

Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
Szybkie śniadanie z dużą ilością białka to świetny pomysł na dobry początek dnia. Sprawdź, jak łatwo przygotować te placuszki!

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.