Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa słodka hybryda croissanta z ciasteczkiem, czyli crookie! Sprawdź, jak smakuje ten powstały we Francji przysmak przygotowany z przepisu Pawła Małeckiego.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę dość drobno siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CIASTECZKA
Cukier i masło umieszczamy w misie miksera i dokładnie ucieramy na dość puszystą masę. Następnie dodajemy jajko. Kiedy składniki się połączą ,do misy miksera wlewamy mleko i dalej mieszamy.
NADZIEWAMY CROISSANTY CIASTEM
Z ciasta na ciasteczka formujemy 10 kulek wielkości gałek lodów, z których następnie przygotowujemy wałeczki trochę krótsze niż długość croissanta. Połową wałeczków nadziewamy przekrojone wzdłuż niemal na pół croissanty. Z pozostałego ciasta formujemy płaskie kawałki lekko zaostrzone na końcach i układamy je wzdłuż na wierzchu rogalików.
PIECZEMY CROOKIES
Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 175°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4507,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
450,8 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
53,9 g
Błonnik
1,1 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Croissanty z truskawkami i serem brie
Lubisz niezwykłe połączenia smaków? Jeśli tak, ta pyszna kanapka z croissantów będzie dla Ciebie idealna! Koniecznie spróbuj kanapek z serem brie i truskawkami we francuskim stylu.

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Tarta ze szparagami i kozim serem
Pyszna tarta ze szparagami, kozim serem i idealnymi jajkami w koszulkach. Skuś się na ten prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe śniadanie, brunch lub inny posiłek w ciągu dnia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kawa po turecku z kardamonem
Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Risotto z szynką i grzybami
Risotto to prawdziwy przysmak! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis Karola i zaproś włoski smak do swojej kuchni!

Surówka z kalarepy
Chrupiąca, soczysta i wyrazista kalarepa z prażonym sezamem wprasza się na Wasze stoły! Skosztujcie i się rozkoszujcie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bezglutenowa tortilla
Poznaj łatwy i szybki sposób Darii na bezglutenową tortillę z mąki ryżowej!

Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.

Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
Połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które razem tworzą smakowite danie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny.