Cookie dough • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdzony i szybki przepis na kultowy przysmak inspirowany kuchnią amerykańską. Ta przepyszna surowa masa ciasteczkowa świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska lub dodatek do lodów i innych deserów.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIANIE MASY CIASTECZKOWEJ
Mąkę przed użyciem umieścić na czystej blasze i piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut, aby wysterylizować mąkę. Do pojemnika miksującego wsypać mąkę i oba rodzaje cukru. Dodać miękkie masło w kawałkach, 2 szczypty soli morskiej, ekstrakt waniliowy i mleko i mieszać wszystko (z zatkniętą miarką)15 sekund/prędkość 5. Wszystko zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
ŁĄCZENIE Z CZEKOLADĄ
Dodać płatki czekoladowe i mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 3.
SPOSÓB PODANIA
Masę ciasteczkową pałaszować na surowo albo upiec z niej babeczki lub przerobić na lody.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2459,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
246 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
28,5 g
Błonnik
0 g
Białko
2,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pancakes z borówkami
Śniadanie w amerykańskim stylu musi być sycące, dlatego polecamy pyszne pancakes z borówkami i syropem klonowym!

Bajgiel z serkiem chrzanowym i pastrami
Zastanawiasz się, jak smakują bajgle w iście amerykańskim stylu? Jeśli tak, koniecznie przygotuj te według przepisu Kingi! Topiący się cheddar, aromatyczne pastrami i chrupiące ogórki sprawiają, że to kanapki, których trzeba spróbować.

Burgery z tofu
Wegański burger z tofu według Karola Okrasy? Musisz tego spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Salmorejo z szynką serrano
Popularny w Andaluzji chłodnik salmorejo. Idealny posiłek na upalne dni, pożywny i lekki. Przepis stworzony na bazie dojrzałych pomidorów, uzupełniony aromatycznym smakiem czosnku, oliwy, octu balsamicznego i okraszony przepysznymi, chrupiącymi grzankami.

Quesadille z kurczakiem barbecue
Wybierz się w aromatyczną i pełną smaków podróż do Meksyku i przygotuj quesadille z kurczakiem, serem oraz odświeżającym dodatkiem kolendry i limonki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!

Ćwikła — domowa ćwikła z chrzanem
Domowa ćwikła z chrzanem to obowiązkowa pozycja obiadowa w wielu domach. To tradycyjne, polskie połączenie buraków i chrzanu jest pyszne, pełnowartościowe i idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Nasz przepis pozwoli Ci w prosty sposób przygotować ćwikłę, tak jak robiła to babcia!

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.