Ciasto zebra – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto, które wygląda jak zebra? Tak! Wypróbuj ten przepis i zaskocz gości oryginalnym wyglądem i smakowitym połączeniem jasnej i ciemnej masy. To prostsze, niż myślisz!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJANIE BIŁEK
W pojemniku miksującym zamocować nasadkę mieszającą. Jajka rozdzielić i żółtka odstawić. Białka wlać do pojemnika i ubijać na sztywno (z zatkniętą miarką)4 minuty 30 sekund/prędkość 4. Po upływie połowy czasu dodać 1 szczyptę soli. Wyjąć nasadkę mieszającą, przełożyć pianę do innego naczynia i odstawić w chłodne miejsce.
WYRABIANIE CIASTA
Tortownicę natłuścić masłem i oprószyć mąką. Do pojemnika miksującego wlać żółtka, wsypać cukier oraz cukier waniliowy i ubijać wszystko na puszystą masę (z zatkniętą miarką)1 minutę/prędkość 4. Ustawić urządzenie (bez miarki) na3 minuty/prędkość 3i przez otwór w pokrywie po kolei dodawać olej rzepakowy o temperaturze pokojowej, mleko o temperaturze pokojowej i wodę mineralną o temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na mieszaninę i wyrabiać (z zatkniętą miarką) na gładkie ciasto1 minutę/prędkość 4. Zgarnąć ciasto łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką)15 sekund/prędkość 4. Połowę ciasta przełożyć do innego naczynia i odstawić.
MIESZANIE CIASTA Z KAKAO
W pojemniku miksującym umieścić nasadkę mieszającą. Kakao przesiać do ciasta w pojemniku, dodać połowę piany i mieszać wszystko (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 4. Pozostałą pianę ostrożnie wmieszać za pomocą szpatułki do jasnego ciasta.
WYKŁADANIE KOLOROWYCH WARSTW CIASTA
Jedną łyżkę jasnego ciasta umieścić na środku tortownicy, następnie jedną łyżkę ciemnego ciasta położyć na środku jasnego, nie mieszając obu rodzajów ciast łyżką. W ten sam sposób wykładać do formy na zmianę jasne i ciemne ciasto, aż do ich wyczerpania. Masa rozleje się sama do krawędzi – nie należy pomagać łyżką ani nie potrząsać tortownicą.
PIECZENIE CIASTA
Piec ciasto 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone i w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. Ciasto wyjąć i pozostawić w formie na 10 minut. Następnie wyjąć z formy i studzić 10 minut na kuchennej kratce.
OZDABIANIE CIASTA POLEWĄ
Ciemną polewę podgrzać zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, równomiernie rozprowadzić na powierzchni ciasta i studzić 5 minut. Jasną polewę podgrzać zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i przez mały otwór w torebce utworzyć na cieście koła. Patyczkiem pociągnąć kreski od środka ciasta do krawędzi przez linie jasnej polewy. Poczekać, aż polewa całkowicie ostygnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6048 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
302,4 kcal
Tłuszcz
14,5 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
4,4 g
Białko
4,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.

Ciasto michałek
Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Puszyste pianki w czekoladzie
Poznaj przepis na puszyste pianki w czekoladzie – z mocnym espresso i aromatyczną wanilią!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciecierzyca po bretońsku
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!

Kanapka z kurczakiem Buffalo
Idealna na lunch kanapka w amerykańskim stylu. Niezwykle aromatyczna i pełna smaku stanie się twoim ulubionym daniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka żurawinowe
Pyszne, kruche ciasteczka z dodatkiem suszonych żurawin udekorowane różową polewą czekoladową. Sprawdź, jakie są kruche, delikatne i proste w przygotowaniu!

Karpatka — klasyczny przepis
Czy wiesz, że karpatka swoją nazwę zawdzięcza pofalowanemu ciastu, które nasuwa skojarzenia z górskimi szczytami? Ten klasyczny deser spotkać można na naszych stołach od dziesięcioleci! Sekretem udanej karpatki jest lekkie, chrupiące ciasto i aksamitny, budyniowy krem, który rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na to znakomite ciasto!

Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!