Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GWIAZDKI KORZENNE MĄKĘ
mieszamy ze zmielonymi orzechami, kakao, przyprawą do piernika, cynamonem oraz cukrem.
DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,
jajko oraz żółtko.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZAGNIATAMY
razem.
WYRABIAMY DO UZYSKANIA
jednolitej masy (nie wyrabiamy za długo).
TAK PRZYGOTOWANE CIASTO
owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
SCHŁODZONE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY
na grubość około 3-4 mm, wycinamy z niego gwiazdki.
GOTOWE, WYCIĘTE GWIAZDKI
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY W TEMPERATURZE
180°C przez 10-12 minut.
GANASZ CZEKOLADOWY ŚMIETANKĘ
zagotowujemy z miodem, dodajemy do niej posiekaną czekoladę.
CZEKAMY, AŻ CZEKOLADA
sie rozpuści i dodajemy bardzo drobno posiekane figi.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, STOPNIOWO
dodając amaretto i na samym końcu miękkie masło.
GANASZ ODSTAWIAMY DO
zastygnięcia.
NA UPIECZONE I
wystudzone gwiazdki za pomocą worka cukierniczego wyciskamy ganasz.
TAK PRZYGOTOWANE GWIAZDKI
dekorujemy wiśniami kandyzowanymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4453,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
371,1 kcal
Tłuszcz
23,1 g
Węglowodany
35,6 g
Błonnik
1,9 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa cygańska
Zupa cygańska to wyjątkowe danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów kuchni romskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca zupa jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cygańska jest znana z użycia różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soczystych kawałków mięsa. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!

Kokosowe gofry z sosem mango
Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!

Papilotki z łososiem z porami, gruszkami i serem pleśniowym
Lubisz łączyć smaki w nieoczywisty sposób? Przygotuj papilotki z łososiem i delektuj się wyrafinowanym daniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Blok pistacjowy
Blok pistacjowy to idealna propozycja deseru, który pozytywnie zaskoczy Twoich gości czy domowników. To świetny pomysł na wzbogacenie menu imprez towarzyskich lub rodzinnych spotkań.

Grillowane szaszłyki z łososia i cukinii
Kawałki ryby marynowane w occie balsamicznym i przyprawach oraz świeża cukinia. Duet, który sprawdzi się na każdym grillu.

Makaron z musem jabłkowym
Połączenie makaronu z ziemniakami, boczkiem i jabłkami na pewno zachwyci niejednego smakosza.