Chrupiący łosoś z purpurową owsianką • przepis • składniki • przygotowanie
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
papier pergaminowy blachę do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg). Przygotuj wcześniej: Upiecz buraki w piekarniku do miękkości (pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez mniej więcej 2 godziny). Po przestudzeniu obierz je i pokrój w kostkę. Przygotowanie Do garnka z gotującą się wodą dodajemy 1 małą łyżeczkę cynamonu oraz 1 małą łyżeczkę obranego i posiekanego imbiru. Do gotującej się wody dodajemy 150 g płatków owsianych (ilość wody zależy od szerokości naczynia). Płatki gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając (płatki powinny być rozklejone). Gdy płatki wchłoną całą wodę, zmniejszamy ogień. Podgrzewamy. Jeśli woda zbyt mocno odparuje z płatków (płatki osiadają na dnie naczynia), dodajemy niewielką ilość wody. Upieczone lub ugotowane i pokrojone buraki przekładamy do miski. Do buraków dodajemy skórkę startą z 1 limonki, sok z 1/2 limonki, 1 małą łyżeczkę miodu kremowego, 1 łyżeczkę bardzo drobno posiekanego imbiru oraz 1/2 pęczka świeżej, posiekanej kolendry. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą oraz 1/2 łyżki oleju rzepakowego. Dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy sokiem z 1/2 limonki (do smaku) i 1 łyżeczką sosu sojowego. Mieszamy i odstawiamy na mniej więcej 10 minut. Filety z łososia, oczyszczone ze skóry, doprawiamy pieprzem z obu stron oraz skórką z limonki. Pozostałą część płatków owsianych (100 g) siekamy. 1/2 pęczka świeżej kolendry siekamy (kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Posiekaną kolendrę mieszamy z posiekanymi płatkami owsianymi. Jaja roztrzepujemy w czystym naczyniu, mąkę przesypujemy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z łososia obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i posiekanych płatkach owsianych wymieszanych z kolendrą, następnie smażymy na patelni z obu stron. Przesmażone filety z łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) na 3-4 minuty. Do owsianki dodajemy masło i 3/4 zamarynowanych buraków, całość podgrzewamy i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, odrobiną soku z limonki i 1 łyżeczką miodu kremowego. Mieszamy, lekko podgrzewamy. Pozostałe buraki skrapiamy olejem rzepakowym. Owsiankę wykładamy na talerz. Filety wykładamy na owsiankę. Całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Na sam koniec wykładamy buraczki, całość doprawiamy pieprzem i kilkoma listkami kolendry. Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3529,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
882,4 kcal
Tłuszcz
46,3 g
Węglowodany
66,3 g
Błonnik
52,5 g
Białko
52,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.

Smoothie „Wellness”
Owocowo-warzywny, bardzo orzeźwiający i tak pyszny, że przygotujesz go wiele razy. Przygotuj koktajl „Wellness” wg przepisu Kingi: niech w szklance zagości porcja słońca!

KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bułki pszenne — przepis na domowe bułeczki
Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonych, domowych bułeczek o poranku? Te puszyste, złociste bułeczki pszenne sprawią, że każdy posiłek stanie się wyjątkowy. Spróbuj naszego przepisu i poczuj radość z domowego pieczenia!

Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki roti ze schabem
Masz ochotę na obiad w nowoczesnym stylu? Przygotuj pełnoziarniste placuszki roti z aromatycznym schabem i pastą z buraków.

Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
Niech cały Twój dom wypełni zapach świeżo upieczonych drożdżówek. Z marcepanem i brzoskwiniami smakują doskonale.