Chałka z pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatna, pełna smaku i aromatu chałka z pistacjowym nadzieniem oraz cytrynową polewą – doskonała na Wielkanoc!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Rozdzielamy jedno jajko, odstawiając białko na później. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Miękkie masło, jedno jajko, żółtko, cukier i sól ubijamy trzepaczką lub mikserem na kremową masę. Dodajemy mieszankę drożdżową oraz mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, aż wyrośnie.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Masę marcepanową mieszamy z kremem pistacjowym Deluxe na gładką masę.
FORMUJEMY CHAŁKĘ
Po wyrośnięciu ciasta zagniatamy je ponownie i rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 30 × 40 cm). Smarujemy je przygotowanym nadzieniem i zwijamy ciasno od dłuższego boku, a następnie przycinamy wzdłuż na kawałki o szerokości około 3 cm. Wałki ciasta skręcamy w warkocz i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując z niego wieniec. Końce ciasta dociskamy do siebie i smarujemy śmietaną.
PIECZEMY CHAŁKĘ
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (w trybie góra-dół). Chałkę pieczemy przez około 25 minut, aż uzyska złoty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy ją do ostygnięcia.
DEKORUJEMY DESER
Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie gładka masa. Polewamy nią wieniec i posypujemy siekanymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4153,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
173,1 kcal
Tłuszcz
7,2 g
Węglowodany
21,9 g
Błonnik
0,9 g
Białko
5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!

Szaszłyki z piekarnika
Zapach grillowanego mięsa unoszący się w powietrzu, soczyste kawałki kurczaka i warzyw delikatnie rumieniące się na rozgrzanym ruszcie... To wrażenia, które kojarzą się nam z letnimi spotkaniami przy grillu. Jednak co zrobić, gdy pogoda nie dopisuje, a naszła Cię ochota na szaszłyki? Spróbuj przygotować je w piekarniku!

Kotleciki szu szu
Kotleciki szu szu z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej i nietypowej panierce sprawia, że danie to jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego, nuggetsów czy innego rodzaju kotletów. Idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jak zrobić te pyszne kotleciki? Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
Czy makaron dobrze komponuje się z soczewicą i indykiem? Oczywiście, że tak! Sprawdź sam!

SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE
Na imprezę w gronie znajomych polecamy szpinakowe koreczki przełożone śmietankowym serkiem z wędzonym łososiem!

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Policzki wieprzowe z prażuchą
Rozpływające się w ustach policzki wieprzowe w aromatycznym sosie pełnym warzyw, podane z wyjątkową w swojej prostocie prażuchą. Koniecznie skuś się na ich przygotowanie i przekonaj, jak świetnie smakują.

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.

Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!