Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SZNUREK, KAWAŁEK
folii spożywczej, trzepaczkę Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ OBRANE
i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź.
MARCHEWKI UGOTUJ W
wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości masła, cukru i soli.
MARYNATA LISTKI Z
4 gałązek rozmarynu wrzucamy do naczynia, mieszamy z musztardą chrzanową, miodem, 3 szczyptami pieprzu cayenne, dodajemy rozgnieciony w całości ząbek czosnku w łupinie i sos sojowy indonezyjski.
MIESZAJĄC TRZEPACZKĄ, DODAJEMY
oliwę z oliwek oraz odrobinę octu spirytusowego.
MIESZAMY DO MOMENTU
uzyskania gęstej marynaty.
W MARYNACIE ZANURZAMY
kawałki mięsa przewiązane sznurkiem.
MIĘSO MARYNUJEMY MINIMUM
2 godziny (najlepiej 1-2 dni) w lodówce, przykryte folią.
PRZED SMAŻENIEM MIĘSO
powinno postać w temperaturze pokojowej 15-20 minut.
PURÉE POKROJONE NA
mniejsze kawałki, ugotowane ziemniaki wrzucamy do garnka, który podgrzewamy.
DO GARNKA DODAJEMY
kawałki ugotowanej marchwi, warzywa polewamy 4-5 łyżkami śmietany, posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, odrobiną soli i pieprzu.
GDY ŚMIETANA ZACZNIE
się gotować, warzywa zdejmujemy z ognia.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY DO
momentu uzyskania konsystencji delikatnego purée.
JEŚLI POTRZEBA, W
trakcie miksowania możemy dodać do purée nieco więcej śmietany.
DO ZMIKSOWANEGO PURÉE
dodajemy jajko w całości i energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy masło.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
PRZED PODANIEM DELIKATNIE
podgrzewamy (nie gotujemy).
BRUK Z POLĘDWICY
wołowej Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, następnie dodajemy niewielką ilość masła.
GDY MASŁO SIĘ
rozpuści, wkładamy na patelnię kawałki marynowanej wołowiny i smażymy (ścinamy) mięso ok. 1 MINUTY Z: każdej strony (smażąc, nie nakłuwamy wołowiny).
MIĘSO WKŁADAMY DO
piekarnika (na kratkę) rozgrzanego do temperatury 200°C (termoobieg) na 5-10 minut (czas zależy od preferowanego stopnia wysmażenia).
SOS NA TĘ
samą patelnię, na której smażyliśmy wołowinę, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę, wlewamy czerwone wino, całość mieszamy drewnianą łyżką.
DODAJEMY ODROBINĘ KREMU
balsamicznego, niewielką ilość soli i pieprzu.
SOS REDUKUJEMY, AŻ
będzie pokrywał łyżkę.
JAK PODAWAĆ PURÉE
wykładamy na talerz, na purée nakładamy kawałek polędwicy wołowej (przed jedzeniem zdejmujemy sznurek z mięsa), polewamy sosem i dekorujemy gałązką rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1828,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,0 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
28,4 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Slushy brzoskwiniowo-miętowe
Niezwykle orzeźwiające slushy brzoskwiniowo-miętowe to świetny pomysł na przekąskę w gorący dzień. W dodatku wg naszego przepisu i przy użyciu termorobota MC Smart ten wspaniały deser będzie gotowy zaledwie w 2 minuty!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.

Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.

Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia
Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto z orzechami pekan
Wejdź na Kuchnię Lidla i wypróbuj przepis na pyszne ciasto z orzechami pekan. To pyszny pomysł na popołudniowy deser.

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.

Schab na kanapki — przepis na pieczony schab na kanapkę
Domowy schab pieczony to doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin – pełna smaku, aromatyczna i pozbawiona zbędnych dodatków. Sięgnij po ten przepis i ciesz się pysznym, soczystym pieczonym schabem.