Beza z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowa odsłona klasycznej pavlovej w formie wieńca. Ta krucha i jednocześnie rozpływająca się w ustach beza z truskawkami to idealna propozycja na lato i nie tylko. Spróbuj!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA NA BEZĘ
Białka w temperaturze pokojowej przekładamy do misy miksera i zaczynamy ubijać na średnich obrotach. Kiedy delikatnie się ubiją, dodajemy 1/3 cukru i 1 szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodajemy pozostały cukier w dwóch częściach. Kiedy beza będzie już miała lekko perłowy połysk, dolewamy do niej sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Następnie wyłączamy mikser przesiewamy do niej przez sitko o drobnych oczkach mąkę ziemniaczaną wymieszaną z cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
SZPRYCUJEMY BEZĘ NA BLACHĘ
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 22-24 cm. Następnie papier obracamy na drugą stronę, przekładamy na blachę do pieczenia i szprycujemy wieniec, tworząc swego rodzaju warkocz złożony z serduszek. Następnie powtarzamy tę czynność, aż powstaną dwie warstwy bezy. Pozostałą masę wyciskamy na blachę, aby upiekły się małe bezy, które wykorzystamy do dekoracji.
PIECZEMY BEZĘ
Wieniec bezowy przekładamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do ok. 115°C i pieczemy przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 100-110°C i pieczemy kolejne 60-70 minut. Beza nie powinna się zarumienić. Gotowy wieniec studzimy (przez pierwsze 15 minut w uchylonym piekarniku).
PRZYGOTOWUJEMY KREM
W trakcie pieczenia bezy przygotowujemy krem. W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę i cukier puder. Całość ubijamy na puszysty i gęsty krem. Na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS TRUSKAWKOWY
Truskawki obieramy z szypułek, przekrawamy na pół i wraz z cukrem pudrem przekładamy do wysokiego naczynia. Całość blendujemy za pomocą ręcznego blendera, aż powstanie dość gładki sos.
DEKORUJEMY WIENIEC
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w ćwiartki. Wystudzoną bezę przekładamy na talerz. Szprycujemy na nią krem, ozdabiamy świeżymi truskawkami i upieczonymi z wieńcem małymi bezami.
PODAJEMY BEZĘ
Bezę bezpośrednio przed podaniem (lub dopiero na talerzu) polewamy sosem truskawkowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2982,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
186,4 kcal
Tłuszcz
10,2 g
Węglowodany
21,8 g
Błonnik
0,6 g
Białko
2,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Delikatne kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie balsamicznym z dodatkiem świeżego rozmarynu, miodu i parmezanu. Pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu!

Gnocchi dyniowe
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!

Bakłażany zapiekane z parmezanem
Niezwykle aromatyczna i serowa propozycja dania dla wszystkich fanów kuchni włoskiej. Pyszne bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem to idealny pomysł na rodzinny obiad!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z bakłażana
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.

Grillowane szaszłyki ze sznycli z ziemniakami
Kruche kawałki sznycla z szynki zanurzone w pysznej marynacie, grillowane w towarzystwie ziemniaków i kawałków pora.

Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bajgle z sałatką z kurczaka
Bajgle wcale nie muszą być nudne! Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak smakują bajgle z sałatką z kurczaka!

Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Tort czekoladowo-orzechowy
Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!