Babka piernikowa • przepis • składniki • przygotowanie
Czujecie już aromat piernika, miodu i powideł śliwkowych? To teraz czas na to, żebyście poznali łatwy przepis na babkę piernikową. Sprawdźcie sami, jakie to pyszne i proste!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA I PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Oddzielamy żółtka od białek. Białka wrzucamy do naczynia miksującego termorobota MC Smart. Zakładamy motylek i ubijamy je na puszystą pianę, używając programu:ustawienia własne / czas 2 minuty / obroty 4. Ubite białka przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Do naczynia miksującego termorobota wlewamy żółtka, dodajemy masło, cukier oraz miód. Wszystko ucieramy, używając programu:ustawienia własne / czas 4 minuty / obroty 4. Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, mleko, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz powidła. Ponownie chwilę wszystko ucieramy z użyciem programu:ustawienia własne / czas 2 minuty / obroty 4. Po tym czasie dokładamy ubite białka i mieszamy wszystko, tak aby całość utworzyła jednolitą masę, używając programu:ustawienia własne / czas 1 minuta / obroty 4.
PIECZEMY BABKĘ
Gotowe ciasto przelewamy do foremki, najlepiej silikonowej i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut, z włączoną funkcją góra/dół, bez termoobiegu.
PODAJEMY BABKĘ PIERNIKOWĄ
Podajemy babkę z ulubionymi dodatkami, na przykład z polewą z mlecznej czekolady.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4008,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
501 kcal
Tłuszcz
24,3 g
Węglowodany
63,1 g
Błonnik
0,4 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…

Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.

Domowe pączki z konfiturą różaną
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki z jajkiem i dymką
Puszyste placuszki na bazie maślanki z jajkiem na twardo i świeżą dymką to prosta w przygotowaniu przekąska. Są lekkie i aromatyczne, dzięki czemu sprawdzą się idealne jako dodatek do dań oraz drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Filet z łososia w peperonacie
Lekkie, świeże, szybkie – takie są dania kuchni śródziemnomorskiej. Właśnie z niej pochodzi nasz przepis na łososia.

Torcik wielkanocny
Kolorowe ciasto o wielkanocnym charakterze – ciasteczkowy spód, puszysta galaretka agrestowa i kremowy farsz z mascarpone. Idealne na świąteczny stół!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jagodowe mascarpone
Delikatny deser łączący smak jagód z kremowym serkiem. Podany w wysokich pucharkach i ozdobiony owocami oczaruje gości!

ORZEŹWIAJĄCY KOMPOT Z RABARBARU
Idealny napój na lato – orzeźwiający kompot z rabarbaru z listkami mięty i kostkami lodu. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Paluchy wiedźmy
Słodkie i lekko przerażające – takie są paluchy wiedźmy według tego przepisu. Przygotuj je i zadbaj o klimatyczne przekąski, które sprawdzą się nie tylko w Halloween!