Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Babka cytrynowa z majonezem to jedno z tych wyjątkowych połączeń smakowych, które wydają się nieco szalone, ale kiedy raz ich spróbujesz, trudno się od nich oderwać. To niezwykle puszyste i wilgotne ciasto z delikatnym aromatem cytryny i majonezu jest warte grzechu. Poznaj najlepszy przepis na babkę cytrynową z dodatkiem domowego majonezu!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY ŻÓŁTKO
Rozbij jedno jajko i oddziel żółtko od białka. W jednej misce umieść żółtko, musztardę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmieszaj składniki za pomocą rózgi.
DODAJEMY OLEJ
Do masy zacznij stopniowo dodawać olej, cały czas ubijając w celu uzyskania gładkiej emulsji.
KONTYNUUJEMY MIESZANIE
Kontynuuj ubijanie, aż do momentu, w którym majonez nabierze gęstej konsystencji przypominającej śmietanę.
PRZEKŁADAMY MAJONEZ DO SŁOIKA
Gotowy majonez przełóż do słoika i zakręć, możesz także odmierzyć i przełożyć część potrzebną do zrobienia babki do miseczki.
UBIJAMY JAJKA
W misce ubij jajka z cukrem na bardzo puszystą masę.
DODAJEMY MAJONEZ
Do ubitych jajek dodaj powoli własnoręcznie zrobiony majonez. Cały czas mieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy.
DODAJEMY SOK Z CYTRYNY
Zetrzyj skórkę z wszystkich cytryn, a potem wyciśnij z nich sok i przecedź go. Do miski z masą wlej sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj także otartą skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Ponownie dokładnie wymieszaj.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Wymieszaj ze sobą mąkę i inne suche składniki, a następnie zacznij dodawać je stopniowo do masy jajecznej. Nie przestawaj mieszać.
PRZELEWAMY MASĘ DO FORMY
Formę wysmaruj 15 ml oleju, a potem podsyp delikatnie mąką. Do tak przygotowanej formy przelej masę na babkę.
PIECZEMY BABKĘ
Umieść formę w piekarniku, a następnie piecz ją przez 45-50 minut.
STUDZIMY BABKĘ
Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Następnie delikatnie wyjmij babkę z formy i przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
DEKORUJEMY CIASTO
Wystudzoną babkę polej lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz posyp skórką z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4873,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
541,5 kcal
Tłuszcz
31,2 g
Węglowodany
62,2 g
Błonnik
1,5 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kopytka z dyni
Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.

Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!

Babeczki pistacjowe
Delikatny smak orzechów pistacjowych w połączeniu z innymi składnikami to recepta na udany wypiek. Muffinki pistacjowe, bo o nich mowa, stanowi ą doskonałą propozycję dla tych, którzy lubią podążać za trendami. Odkryj nasz przepis na obłędne babeczki pistacjowe!

Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pistacjowa karpatka bez pieczenia
Karpatka bez pieczenia na groszku ptysiowym o smaku pistacjowym. To ciasto z rozpływającym się w ustach, słodkim kremem to pyszny pomysł na deser.

Duet nalewkowy
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!

Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.