3 sposoby na ziemniaki • przepis • składniki • przygotowanie
Jeden prosty składnik, aż trzy niebanalne przepisy Kingi! Sprawdź, ile możliwości dają ziemniaki w kuchni, i przygotuj oryginalne dania z ich wykorzystaniem.

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY WARSTWY TARTY
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry za pomocą mandoliny. Na rozgrzanej, żeliwnej patelni z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła i rozprowadzamy je po dnie oraz bokach naczynia. Zdejmujemy patelnię z ognia.
PODSMAŻAMY TARTĘ
Patelnię wypełnioną ziemniakami ustawiamy na palniku, na średnim ogniu. Na wierzch wykładamy 2 łyżki masła. Patelnię nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
PIECZEMY TARTĘ
Tartę pieczemy pod przykryciem ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po 20 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub folię.
PODAJEMY TARTĘ
Upieczoną tartę odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Ziemniaki delikatnie podważamy po bokach płaską, drewnianą łyżką. Patelnię nakrywamy talerzem do serwowania tarty. Szybkim ruchem odwracamy patelnię do góry dnem i przekładamy tartę na talerz. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
WYCINAMY ZIEMNIACZANE SPIRALKI
Ziemniaki przekłuwamy na wylot patyczkami do szaszłyków, a następnie kroimy spiralnie, dookoła bulw, zanurzając nóż do głębokości, na której wyczujemy opór drewnianego szpikulca. Po uzyskaniu ziemniaczanej spiralki ostrożnie rozdzielamy jej warstwy i rozciągamy zakręcone ziemniaki na całej długości patyczków.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Parmezan ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Mieszamy.
OBTACZAMY ZIEMNIAKI W PRZYPRAWACH
Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka, a następnie obtaczamy w mieszance przypraw i parmezanu. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
PODAJEMY TORNADO POTATOES
Gotowe ziemniaki posypujemy drobno posiekaną pietruszką i parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
WYDRĄŻAMY ZIEMNIAKI
Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki, by nie naruszyć skórki. Przekładamy do miski. W skórce możemy zostawić odrobinę miąższu.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Do miąższu ziemniaków dodajemy maślankę, sól, pieprz, drobno posiekany szczypiorek i koperek, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, ser cheddar starty na tarce o grubych oczkach i masło. Całość doprawiamy słodką papryką. Dodajemy ugotowany brokuł podzielony na niewielkie różyczki lub pokrojony w dużą kostkę. Mieszamy.
FASZERUJEMY ŁÓDECZKI I PIECZEMY
Tak przygotowanym farszem obficie wypełniamy ziemniaczane łódeczki. Z wierzchu posypujemy parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2353,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
392,2 kcal
Tłuszcz
31 g
Węglowodany
12,2 g
Błonnik
15,6 g
Białko
15,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort z kremem maślanym i malinami
Biszkopt z konfiturą, kremem na bazie masła i budyniu z dodatkiem malin. Zobacz, jak przygotować tort na każdą okazję!

Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
Czy wiesz, że czerstwą bułkę również można wykorzystać do przygotowania dania? Zerknij na przepis Kingi i zobacz jak przyrządzić pyszną bułkę na mleku. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Kanapka z grilla z serem i pomidorem
Pełnoziarniste tosty z rukolą, serem i plasterkami kiełbasy. Prosta, zdrowa i pożywna alternatywa dla zwykłej kanapki.

Syrop pomarańczowo-cynamonowy
Połączenie soku z pomarańczy z cynamonem to prawdziwie zachwycający smak. Aby go poznać, przygotuj ten przepyszny syrop z czterech składników, który będzie idealnym dodatkiem do kawy i herbaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sok z buraka – szybki przepis
Sok z buraka to niezwykle prosty do uzyskania, naturalny napój, który od kilku lat podbija serce fanów ekologicznej żywności i zrównoważonego trybu życia. Napój przygotowany z korzenia i bulwy buraka wpływa korzystnie na samopoczucie, dzięki swojemu pysznemu smakowi. Jak przygotować smaczny sok z tej interesującej rośliny? Poznaj naszą metodę na szybki sok buraczany.

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.

Sałatka z topinamburem
Szukasz pomysłu na topinambur? Wypróbuj przepis Darii na sałatkę z dodatkiem cykorii, orzechów, granatu i borówek!