2 sposoby na śniadanie z jajem • przepis • składniki • przygotowanie
Jak DG poradził sobie w kuchni z trzema sprytnymi kobietami? Przekonaj się, oglądając film i przygotuj razem z nimi efektowne śniadania!

Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
JAJKO W CHLEBIE
Przygotuj foremkę do wycinania ciasteczek w dowolnym kształcie 2 kromki chleba tostowego układamy jedna na drugiej na blacie.
FOREMKĄ DO WYCINANIA
ciasteczek, wykrawamy w środku chleba kształt.
ŚRODEK CHLEBA
usuwamy.
TAK SAMO POSTĘPUJEMY
z resztą chleba.
SZCZYPIOREK SIEKAMY, A
pomidorki przekrawamy na pół.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
masło.
CHLEB UKŁADAMY NA
patelni, w środek wbijamy jajko.
OPRÓSZAMY SOLĄ I
pieprzem.
SMAŻYMY NA MAŁYM
ogniu tak długo, aż białko się zetnie.
GOTOWE GRZANKI DEKORUJEMY
szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
ŚNIADANIOWE TACOS PRZYGOTUJ
piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C formę do muffin pierścień do wycinania Z tortilli wycinamy metalowym pierścieniem mniejsze kółka.
W MISCE ŁĄCZYMY
olej z chili, posiekanym ząbkiem czosnku i suszoną cebulą.
POWIERCHNIĘ TORTILLI SMARUJEMY
mieszanką przypraw.
TORTILLE SKŁADAMY NA
pół i układamy je w szczelinach odróconej formy do muffin.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do temperatury 160°C na 5-6 minut.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
masło, wbijamy jaja i robimy z nich jajecznicę.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
POMIDORY KROIMY W
ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, pozostałą część kroimy w drobną kostkę.
CZERWONĄ CEBULKĘ SIEKAMY
w drobną kostkę.
DODAJEMY POSIEKANE PAPRYCZKI
jalapeno, drobno posiekaną kolendrę i sok z limonki.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
WYCIAGAMY TACOSY Z
piekarnika, nakładamy na dno jajecznicę, posypujemy startym cheddarem.
BLACHĘ WKŁADAMY RAZ
jeszcze do piekarnika, by ser się roztopił.
NA GÓRZE UKŁADAMY
salsę pomidorową.
DEKORUJEMY LISTKAMI
kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2902,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1451,2 kcal
Tłuszcz
86,5 g
Węglowodany
102,1 g
Błonnik
8 g
Białko
63,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!

Pieczone jabłka
Prosty sposób na małe co nieco. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach, a bakaliowy farsz daje przyjemną słodycz.

Grillowany łosoś z prażonym kalafiorem i salsą z ogórka i pomidorów suszonych
Idealnie upieczona ryba z mnóstwem aromatycznych dodatków. Lekka i zdrowa kompozycja, która zaskakuje smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynata azjatycka
Doskonale sprawdzi się do dań z mięsa, a także jako sos do warzyw z woka. Idealnie podkreśli smak potraw kuchni azjatyckiej.

Gotowana kukurydza z sosem z humusu
Jeśli nie wiesz, jak możesz wykorzystać kolby kukurydzy, to zdecydowanie jest to przepis dla Ciebie! To proste i szybkie danie, które pozwala się cieszyć doskonałym smakiem kukurydzy oblanej humusowym sosem!

Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!

Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
Niecodzienne połączenie cebuli, brzoskwini oraz przypraw to pyszny dodatek do kruchych kawałków mięsa z grilla.

Jajecznica na 3 sposoby
DG wie, że jajecznica to niekończące się źródło kombinacji! Poznaj jego sposoby na pożywne śniadanie!